Нам 25 років!

Нам 25 років!Сьогодні нам виповнилося 25 років!

З набуттям незалежності перед нашою Державою постали нові виклики. З розпадом СРСР припинили своє існування й тоталітарні громадські організації на кшталт ДТСААФ і, як наслідок, фактично зник спорт із собаками. На уламках колишньої кінологічної структури виникло чимало племінних та дресирувальних клубів, але їхня діяльність була розпорошена та не мала чіткої єдиної системи.

Задля відродження кінологічного спорту, у 1994 році було скликано Всеукраїнський З’їзд, на який прибули делегати з усієї України, а також представники Прикордонних військ України та МВС. Головною метою заходу було створення Української Федерації спорту з собаками (УФСС).

1995 рік став роком народження нової організації, що об’єднала усіх шанувальників спорту з собаками. 13 грудня Міністерством спорту України, одночасно з офіційним державним визнанням кінологічного спорту (спорту з собаками), була зареєстрована Українська Федерація спорту з собаками (УФСС). А вже 5 років потому Федерація стала одним із співзасновників Міжнародної Федерації кінологічного спорту (IFCS), яка об’єднала спортивний кінологічний рух більш ніж 20 країн Світу.

Відповідно до вимог Закону України «Про громадські об’єднання» у 2013 році Міністерством юстиції було зареєстровано зміни до Статуту Федерації та, за рекомендацією Міжнародної Федерації кінологічного спорту, змінено назву на «Всеукраїнська Федерація кінологічного спорту» (ВФКС, UFCS).

Наказом Міністерства молоді та спорту України у 2015 році Федерації надано статус національної, а спорт із собаками (кінологічний спорт) визнано пріоритетним неолімпійським видом спорту.

За минулий час мережа філій Федерації охопила практично усі області України. Нами було офіційно зареєстровано спортивні програми, що визнані Державою та відповідають вимогам Міжнародної Федерації кінологічного спорту (IFCS). За ініціативи Федерації у Єдину спортивну класифікацію України (ЄСКУ) введені такі програми кінологічного спорту, як Тріал (триборство зі службовими собаками), Двоборство, Аджиліті, Канікрос, Фрістайл тощо.

Щорічно Федерація під патронатом та за підтримки Міністерства молоді та спорту України проводить чемпіонати з кінологічного спорту всеукраїнського, обласних та міських рівнів та бере участь у міжнародних змаганнях. Спортсмени, підготовлені тренерами Федерації, виконують нормативи майстрів спорту та кандидатів у майстри спорту, демонструють гідні результати на змаганнях усіх рівнів.

Вже перші роки існування Федерації довели її спроможність не лише розвивати спортивний напрямок української кінології, а й зайняти гідне місце у виховній роботі з молоддю. У той час, коли так звані «правонаступники» сумнівними шляхами присвоювали нерухомість ДТСААФ задля подальшої здачі в оренду та продажу, УФСС плідно співпрацювала з Міністерством освіти та займалась важкими підлітками. Наші тренери зуміли захопити спортом з собаками та врятувати від «впливу вулиці» багатьох молодих людей.

Соціально значущу діяльність Федерація вважає однією з ключовій у своїй роботі. З 2005 року Україну в особі Федерації визнано повноправним членом Міжнародної організації рятувальників (IRO), а останніми роками здійснюється плідна співпраця з Товариством Червоного Хреста України та з ГО «Всеукраїнська асоціація каністерапевтів».

Стосовно подальших планів розвитку спорту з собаками – у стадії остаточного рецензування знаходиться нова редакція Правил зі спорту з собаками в Україні, що міститиме нові програми. На цей час вже отримано відповідний експертний висновок Державного науково-дослідного інституту фізичної культури і спорту.

Тож, не зупиняємось!
25 років – це лише початок!
З Днем народження, Федераціє!